måndag, september 24, 2007

Tim Davys: Amberville

Tim Davys har i Amberville vävt en egen fantasivärld, som man först tror saknar likheter med vår egen. Innevånarna i Mollistan Town är mjukdjur, med päls och fyllda med bomull. I staden finns Leverantörerna och Chaufförerna. De första lyder Ungelistan och levererar barn till de som ska få. De senare ryktas lyda Dödslistan och hämtar de som blivit gamla och utslitna.

Samtidigt som Davys skapar sig en plattform där allt kan hända syr han ömt in vår egen verklighet. För mjukdjuren har precis som vi sina laster, synder och brister. Amberville är en roman som väcker tankar. Det är en klassisk beskrivning av ondska och makt men den berör också tankar om livet självt.

Sammanfattningsvis tycker jag att det är en läsvärd bok, där författaren skriver bra och vill ta upp intressanta ämnen. Tyvärr är många av karaktärerna lite väl arketypiska och relationerna kantiga och lite för onyanserade. Om du kan tåla brutalitet, maskulint enkla relationer samt fantasivärldar tycker jag att du ska ta dig tiden, själv kommer jag hålla utkik efter uppföljare för att se vad Davys kan göra av sin värld.

Betyg: 3.5

2 Comments:

At fredag, oktober 12, 2007, Anonymous Anonym said...

Hej Anna och Hampus!
Finns det någon e-postadress som man kan nå er på?
/Rikard

 
At fredag, oktober 12, 2007, Blogger Hampus Jakobsson said...

Självklart: du kan nå mig på hampus.jakobsson@gmail.com.

 

Skicka en kommentar

<< Home