söndag, december 23, 2007

Jan Kjærstads: Kungen av Europa

Jan Kjærstads roman Kungen av Europa är ett intressant försök att knyta samman och se samband mellan en mängd olika vetenskaper, och på ett sätt lyckas han, men misslyckas i och med att historien och läsarens intresse går förlorade.

Kjærstads huvudperson Alf Veber är en humanist som blivit IT-miljonär och som lagom till årsskiftet bestämmer sig för att starta ett nytt liv från början. Man får följa hans uppväxt och funderingar samtidigt som nutiden varvas. Alf vill vara lite av en renässansmänniska (och är tyvärr tröttsamt duktig på allt) och Kjærstad briljerar gång på gång med att associera och knyta samman ämnen. Han ska ha en eloge för goda efterforskningar när han lyckas blanda populärkultur, klassisk litteratur, arkitektur och botanik skickligt, och min favorit är när han tar upp samtida händelser och knyter dem till berättelsen - t.ex. visar sig det vara Alf som skapade Melissa-viruset.

Eftersom man får följa Alfs hela liv blir man också introducerad till alla kvinnor han haft och trånat efter, och detta blir nästan den enda röda tråden i berättelsen. Kvinna upp och kvinna ner presenteras i detalj liksom Alfs relation till dem, och tyvärr tillför det inte så mycket i längden.

Sammanfattningsvis är Kungen av Europa helt ok. Språket är bra, relationsbeskrivningarna ibland intressanta, associationerna kul att läsa, men problemet är att det inte riktigt bakas ihop till en bra berättelse, utan känns mer som slumpmässiga associationer i en persons liv.

Betyg: 3