onsdag, december 30, 2009

Lorrie Moore: The Collected Stories of Lorrie Moore

Jag kan börja med att säga att jag inte gillar noveller. Jag hinner liksom inte få en relation till någon av karaktärerna och därmed inte riktigt känna för deras öde eller börja tänka som de. Men Lorrie Moore kan skriva noveller. Hon är en magiker med språket och skriver rörande berättelser.

Språket i novellsamlingen är som en blandning av one-liners och språkliga underfundigheter. Samtidigt är det inga lustiga berättelser. Eller egentligen någon speciell händelse eller story. Det är mer känslor och tillstånd novellerna handlar om. Och inga trevliga - misslyckande äktenskap, försök att finna den rätte när alla andra är gifta och har barn, cancer, cancer hos ens barn, ensamhet, självmord, fler misslyckade äktenskap och mer ensamhet. Blandningen av uppgivenhet och uppkäftighet draperad i Moores fantastiska språk gör dem till njutbara.

Självklart är inte alla novellerna tip-top och i och med att The Collected Stories of Lorrie Moore innehåller fem novellsamlingar kan du få de bästa genom att läsa samlingarna Birds of America och Like Life.

Betyg: 4